Dostupni linkovi

Angelina Jolie počasna građanka Kantona Sarajevo


Skupštine Kantona Sarajevo danas je usvojila Odluku o verifikaciji odluke o proglašenju počasnog građanina Kantona Sarajevo, a ovogodišnje priznanje pripalo je Angelini Jolie.

Povelja počasnog građanina KS-a svake godine u okviru obilježavanja Dana Kantona Sarajevo dodjeljuje se stranom državljaninu koji se istakao u davanju podrške borbi za odbranu Sarajeva od agresije, unapređivanju međunarodne saradnje, razvijanju međunarodnih i međuljudskih odnosa, na načelima solidarnosti, demokratičnosti, humanosti i tolerancije među ljudima različite nacije, vjere i kulture.

Za dobitnike priznanja Plakete KS-a za doprinos razvoju Kantona u oblasti privrede, nauke, društvenih djelatnosti i umjetnosti proglašeni su legenda bh. fudbala Ivica Osim i istaknuti književnik Dževad Karahasan, dok je posthumno za dobitnika Plakete proglašen nedavno preminuli prof.dr. Nijaz Duraković.

Također, za dobitnika Plakete KS-a proglašena je i Ambasada Japana u BiH.

Holivudska diva Angelina Jolie, čiji je rediteljski prvjenac "U zemlji krvi i meda" koji se bavi ratom u Bosni, prikazan u februaru u regionu, prošle je sedmice u Ujedinjenim nacijama imenovana za specijalnog izaslanika svjetske organizacije za izbjeglice.Jolie je prethodno bila ambasador dobre volje UN za izbjeglice.

Trenutno piše novi scenarijo za film o Avganistanu.

XS
SM
MD
LG