Dostupni linkovi

Medojević:Promjena izbornih pravila ili crnogorska opozicija bojkotuje izbore


Ukoliko se izborna pravila ne promijene prije jeseni, opozicija treba ozbiljno da razmotri ideju o bojkotu parlamentarnih izbora, ocijenio je predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

On je upozorio da su izbori u Tivtu i Herceg Novom pokazali da vlast u kampanji i dalje koristi državne resurse i tajne fondove zbog čega postoji realna opasnost da se i jesenji izbori „održe bez pravila“, prenose Vijesti.

Medojević smatra da bi zajednički bojkot uz podršku međunarodne zajednice, mogao natjerati vlast da poštuje izborna pravila.

„Bojkot je snažno oružje protiv diktatorskih režima i ima smisla samo ako su svi glavni politički akteri u njemu. Treba da ima podršku civilnog sektora, sindikata, studenta, i slobodne javnosti, i mora postojati određeni politički cilj. Zahtjev mora biti formiranje tehničke vlade koja bi uradila određene stvari koje bi značila slobodne izbore“, ocijenio je Medojević.

On je upozorio da prije jesenjih izbora treba obezbijediti jednake uslove za sve učesnike u procesu formiranja tehničke vlade. Takva vlada, smatra Medojević, morala bi obezbijediti depolitizaciju policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost, zabranu državnim funkcionerima da učestvuju u predizbornoj kampanji, reformu Javnog servisa, ali i definisati finansiranje poliičkih partija i izbornih kampanja.

Medojević kaže da opozicione partije nijesu konkretno razgovarale o mogućnosti bojkota i upozorava da to pitanje treba riješiti do kraja maja, kako bi na vrijeme bila spremna strategija opozicionog nastupa.

„Ukoliko bilo koja parlamentarna opoziciona partija nije za bojkot, on nije za razmatranje. Bojkot nema efekat ako svi nijesu u njemu“, kazao je Medojević
XS
SM
MD
LG