Dostupni linkovi

Banja Luka: Okrugli sto o jugoslavenstvu


"Jugoslavenstvo - priznavanje prava na nacionalnost" tema je okruglog stola koji će biti održan u Banjoj Luci, 29. aprila.

Jugoslaveni i dodirne tačke s drugim narodima, kultura političkog dijaloga u vremenu religioznog nacionalizma, jugoslavenstvo danas i njegova perspektiva u budućnosti, su pitanja koja će biti razmatrana na okruglom stolu.

Organizator ovog skupa je Udruženje "Naša Jugoslavija" i Savez Jugoslavena koji svojim aktivnostima već duže vrijeme skreću pažnju javnosti na problematiku priznavanja prava na nacionalnost Jugoslaven.

U državama nastalim raspadom nekadašnje Jugoslavije to pravo zvanično još nije priznato.

"Do sada smo na više mjesta skretali pažnju političkih krugova upozoravajući na važnost slobodnog opredjeljenja pripadnosti bilo kojoj nacionalnosti i pozivali se na obavezu poštivanja međunarodnih akata o pravima čovjeka", navode iz Udruženje "Naša Jugoslavija" i Savez Jugoslavena.

Jedan od načina za postizanje tog cilja je i organizovanje skupova i upoznavanje javnosti s gledištima i stavovima o jugoslovenstvu, navode organizatori skupa u Banjoj Luci.
XS
SM
MD
LG