Dostupni linkovi

Hrvatska: Nastavak suđenja za Fimi mediu


Čitanjem iskaza Mladena Barišića na Županijskom sudu u Zagrebu nastavljeno je suđenje u slučaju Fimi media. Danas se očekuje i pregledavaje snimaka svjedočenja istražiteljima.

U današnjem dijelu iskaza Barišić je govorio o tome kako je Fimi Media dovedena u Hrvatske pošte. Prisustvovao je sastanku u Vladi na koji je Sanader pozvao predsjednika uprave HP-a, Roberta Jukića, a prisutan je bio i tadašnji ministar prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta. Sanader je, prema Barišićevu iskazu, prigovorio Jukiću da puno troši na marketing i da bi dio tih poslova mogao odrađivati preko Fimi medije.

Nakon Barišića suđenje HDZ-u, bivšem premijeru Ivi Sanaderu i nekadašnjim stranačkim dužnosnicima nastavit će se ispitivanjem ostalih optuženika koji su priznali krivnju.

To su bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević, vlasnica marketinške agencije Fimi media Nevenka Jurak te predstavnica njezine tvrtke Marica Ivanković koja na sudu zastupa Fimi mediju kao pravnu osobu.

Optužnica u ovom slučaju jedna je od najvećih u povijesti hrvatskoga pravosuđa, ima više od 550 stranica. Bivšeg premijera Ivu Sanadera tereti se da je od kraja 2003. do srpnja 2009. povezao ostale optuženike s namjerom ilegalnog financiranja HDZ-a i stjecanja osobne koristi. Osumnjičeni su da su iz državnih poduzeća izvukli 87,8 milijuna kuna.

Na optuženičkoj klupi je i HDZ, kao prva politička stranka u Hrvatskoj optužena za korupciju.

Sanader, Ratko Maček i predstavnik HDZ-a Damir Sesvečan izjavili su da se ne osjećaju krivima, dok su Mladen Barišić, Branka Pavošević i Nevenka Jurak te pravna zastupnica Fimi medije Marica Ivanković priznali krivnju.
XS
SM
MD
LG