Dostupni linkovi

EU uvela nove sankcije Siriji


U Evropskoj uniji je postignuta saglasnost o uvođenju novih sankcija režimu u Siriji, potvrdile su diplomate u Briselu francuskoj agenciji AFP.

Odluka o uvođenju novih sankcija prihvaćena je na sastanku ambasadora 27 zemalja u Briselu koju treba da potvrde šefovi diplomatija na samitu u Luksemburgu.

Kako se saznaje, biće zabranjen izvoz luksuzne robe u Siriju, što bi, kako se ocenjuje u Briselu, simbolično trebalo da pogodi bračni par - predsednika Bašara al Asada i njegovu suprugu Asmu - koji se razmeću bogatstvom.

Francuska agencija navodi da će, takođe, biti zabranjen izvoz svih proizvoda koje režim može da koristi za progon pripadnika opozicije.

Ovo je jedna u nizu odluka Evropske unije o uvođenju sankcija protiv predsednika Al Asada, kako bi prisilila režim da prekine obračune sa pripadnicima opozicije koja traži demokratske promene. Zemlje EU su ranije stavile embargo na poslovanje sa državnim bankama i firmama i zabranila ulazak u Uniju predsedniku Sirije i njegovim najbližim saradnicima.

Rusija je, kako javlja AFP, tokom vikenda osudila nove sankcije Evropske unije protiv režima u Damasku. "Mi ocenjujemo da su te sankcije neprihvatljive prema međunarodnom pravu", prenela je agencija izjavu portparola MIP-a u Moskvi.
XS
SM
MD
LG