Dostupni linkovi

Francuska: Do 17 časova na birališta izašlo 70 odsto građana


Do 17 časova na francuskim predsedničkim izborima danas je glasalo 70,6 odsto od nešto više od 44 miliona birača, saopštilo je francusko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Na poslednjim predsedničkim izborima 2007. na kojima je pobedio Nikola Sarkozi, do 17 časova je glasalo 73,8 odsto glasača. Tada je na izbore izašlo 84 odsto birača, što je najveća izlaznost od 70-tih godina.

Birališta u Francuskoj zatvaraju se večeras u 20 časova, kada će biti objavljene prve procene o tome ko je od 10 kandidata za budućeg šefa države ušao u drugi krug izbora koji se održav 6. maja.

Ankete sprovedene pre izbora predviđaju da su vodeći kandidati, konzervativac Sarkozi i socijalista Fransoa Oland izjednačeni, ali i da bi znatan broj glasova mogli odneti kanidati s ekstremne desnice i levice.

Prema rezultatima istraživanja, za Olanda bi u prvom krugu trebalo da glasa 28 odsto Francuza, dva odsto više nego za Sarkozija, dok će u drugom krugu kandidatu socijalista svoj glas verovatno dati 55 odsto francuskih glasača.

Istraživanja pokazuju i da će za kandidatkinju ekstremno desničarske partije Nacionalni front Marin le Pen glasati između 14 i 17 odsto Francuza, približno koliko i za kandidata levičarske stanke Levi front Žak-Lika Melanšona.
XS
SM
MD
LG