Dostupni linkovi

Opozicija bojkotuje konstitutivnu sednicu parlamenta Mjanmara


Aung San Su Ći i ostatak novoizabranih poslanika iz njene Nacionalne lige za demokratiju neće sutra prisustvovati konstitutivnoj sednici parlamenta Mjanmara zbog neslaganja oko teksta poslanićke zakletve, saopšteno je iz glavne mjanmarske opozicione partije.

Nacionalna liga za demokratiju ne slaže se sa tekstom zakletve koju treba da polože poslanici, a u kome se kaže da oni moraju da ćuvaju ustav, jer ta partija želi da vrhovni pravni akt bude delimićno izmenjen, zbog toga što, kako smatra, previše vlasti daje u ruke vojske.

Nedolazak Su Ći na konstitutivnu sednicu skupštine bio je oćekivan, jer je njena partija još ranije saopštila da neće prisustvovati sledećoj sednici parlamenta dok to pitanje ne bude rešeno.

Opozicioni poslanik On Kjaing potvrdio je danas da neće prisustvovati sednici, ali je izrazio uverenje da će sporno pitanje ustava biti brzo prevaziđeno.

Nacionalna liga za demokratiju Su Ći ućestvovala je na dopunskim izborima 1. aprila, kada je osvojila 43 od 44 mesta u parlamentu koji, u oba svoja doma, ima više od 600 mesta.

Su Ći je bila u kućnom pritvoru najveći deo tokom prethodne dve dekade vojne vlasti u Mjanmaru.
XS
SM
MD
LG