Dostupni linkovi

Julija Timošenko vraćena u zatvor nakon što je odbila lečenje


Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko vraćena je iz bolnice u zatvor u Harkovu gde služi sedmogodišnju kaznu, jer je odbila lečenje u lokalnoj bolnici.

Kako su javili ukrajinski mediji, ona je sprovedena nazad u zatvor pod jakim policijskim obezbeđenjem, a juče se oglasila zamenica ministra zdravlja Raisa Mojsenko koja je rekla da Timošenkova ne želi da bude pregledana.

Timošenkovu su ranije pregledali lekari iz Nemačke koji su ocenili da je potrebno da bude operisana zbog uklještenja nerava i da je zbog velikih bolova koje trpi nesposobna za sedenje u sudnici.

Prema rečima njenog advokata Sergeja Vlasenka koji se danas oglasio povodom toga, ona je juče prebačena u bolnicu u Harkovu zbog jakih bolova u leđima, gde je i zatvorena. On je dodao da su nemački lekari koji su je pregledali zaključili da u toj bolnici ne može da joj se ukaže adekvatna medicinska pomoć.

"Ne verujem da je htela da bude prebačena", rekao je Vlasenko.

Stranka bivše ukrajinske premijerke ocenila je da je način na koji je Timošenkova sinoć prebačena u bolnicu bio u skladu sa "tradicijom totalitarizma".

Julija Timošenko (51) služi kaznu od sedam godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom sklapanja ugovora sa ruskim gasnim gigantom Gaspromom 2009. godine.

Na Zapadu je ocenjeno da je suđenje Juliji Timošenko politički motivisano.
XS
SM
MD
LG