Dostupni linkovi

Protesti radnika u Ulcinju i Bijelom Polju


Više stotina građana Ulcinja i Bijelog Polja, radnika propalih preduzeća, protestovalo je danas zbog sve težeg socio-ekonomskog stanja u Crnoj Gori i izrazilo nezadovoljstvo vladinom ekonomskom politikom.

Istovremeno su u deset crnogorskih gradova studenti, radnici i nevladine organiacije održali javne akcije na kojima su građani poslali poruke vladi o tome zašto treba da ode.

Sa protesta u Ulcinju saopšteno je da je privreda tog najjužnijeg crnogorskog grada uništena, i da je on "zaboravljen od vlade i države", od koje traže da promeni politiku prema tom gradu.

Ukazano je da su nekada popularni hoteli u tom gradu, danas "ruine", a "simbol" grada, ulcinjska Solana, "sada još jedna sramota, koja umesto da se valorizuje, i iz nje izvuku tone soli, zjapi prazna".

Nezadovoljstvo socio-ekonomskim stanjem, korupcija, sumnjive privatizacije i siromaštvo okupilo je danas i oko 500 radnika propalih preduzeća Bijelog Polja koji su protestovali na gradskom trgu, preneli su podgorički mediji.

Organizatori su naveli da su zadovoljni odzivom i dodali da je bilo pritisaka uoči protesta.

Protesti u Ulcinju i Bijelom Polju su uvod u veliki protest u Podgorici, koji će narednih dana organizovati Unija slobodnih sindikata (USS), Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i Studentska unija (SU).

Protestu u Podgorici, trećem po redu od početka godine, prethodiće građanske akcije u više gradova širom Crne Gore.

Organizatori protesta, sindikat, deo nevladinog sektora i studenti, smatraju da vlada premijera Igora Lukšića "ignoriše" zahteve sa protesta i najavljuje nove namete na "osiromašene budžete građana", zbog čega će njihov jedini zahtev na narednom skupu biti ostavka vlade.
XS
SM
MD
LG