Dostupni linkovi

Jerusalim: Sud naredio izraelskim naseljenicima da se isele iz palestinske kuće


Sud u Jerusalimu naredio je iseljenje jevrejskih naseljenika smeštenih u jednoj kući u
palestinskom gradu Hebronu na Zapadnoj obali, navodi se u presudi čiju je kopiju Frans pres dobio na uvid.

Sud je ocenio da su se naseljenici ilegalno uselili u kuću u kvartu Tel-Rmeida u delu Hebrona koji je pod kontrolom izraelskih vlasti.

"Optuženi nemaju nikakva prava na tu kuću... Oni moraju da je napuste do 15. maja i da plate sudske troškove u iznosu od 20.000 šekela (4.000 evra)", naveo je sudija Ram Vinograd (Winograd) u presudi od 18. aprila.

Portparol izraelskog pokreta protiv kolonizacije "Mir sada" Hagit Ofan rekao je Frans presu da se presuda odnosi na "tri porodice naseljenika".

"Taj slučaj datira još od 2000. godine kada je palestinska porodica Bakri bila primorana da napusti svoju kuću zbog stalnog uznemiravanja komšija (jevrejskih) naseljenika koji su se zatim uselili u njihovu kuću", rekao je portparol.

"Porodica Bakri je kasnije 2006. podnela tužbu sudu. Naseljenici su prvo tvrdili da su uzeli kuću pod zakup, zatim da su njeni vlasnici, ali sud nije priznao njihove dokaze", dodao je Ofan.

U Hebronu, najvećem palestinskom gradu na Zapadnoj obali, živi oko 190.000 Palestinaca zajedno sa oko 600 izraelskih naseljenika smeštenih u samom centru grada, što izaziva stalne tenzije među njima.
XS
SM
MD
LG