Dostupni linkovi

Julija Timošenko prebačena iz zatvora u bolnicu


Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko prebačena je iz zatvora u bolnicu zbog veoma jakih bolova u leđima, ali je to verovatno učinjeno protiv njene volje, izjavio je njen advokat.

Prema rečima Sergeja Vlasenka, Timošenkova je juče prebačena u bolnicu u gradu Harkov, gde je i zatvorena, mada su nemački lekari koji su je pregledali, zaključili da u toj bolnici ne može da joj se ukaže adekvatna medicinska pomoć.

"Ne verujem da je htela da bude prebačena", rekao je Vlasenko.

Stranka bivše ukrajinske premijerke ocenila je da je način na koji je Timošenkova sinoć prebačena u bolnicu bio u skladu sa "tradicijom totalitarizma".

Julija Timošenko (51) služi kaznu od sedam godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom sklapanja ugovora sa ruskim gasnim gigantom Gaspromom 2009. godine. Ona je bila jedna od ključnih ličnosti "narandžaste revolucije" 2004, a osuđena je, jer je, kada je bila premijerka, zaključila s Rusijom nepovoljan sporazum o snabdevanju Ukrajine gasom.

Timošenkova optužuje predsednika Viktora Janukoviča da ju je zatvorio da bi se oslobodio svog glavnog političkog rivala.

Pre tri dana počelo joj je suđenje po novoj optužnici kojom se tereti za zloupotrebu javnih fondova tokom 1997-1998. u vreme, kada je bila direktor kompanije Ujedinjeni energetski sistemi Ukrajine, kao i za utaju poreza, zbog čega joj preti kazna i do 12 godina zatvora.

Na Zapadu je ocenjeno da je suđenje Juliji Timošenko politički motivisano.
XS
SM
MD
LG