Dostupni linkovi

Irački premijer u Teheranu


Irački premijer Nuri al-Maliki doputovao je danas u Teheran u dvodnevnu posetu posvećenu regionalnim i bilateralnim pitanjima, javila je državna agencija Irna.

Maliki je u Iran doputovao s ministrima trgovine, industrije i planiranja.

Kako je najavljeno, irački premijer će se u Teheranu sastati s predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom i predsednikom parlamenta Alijem Laridžanijem.

Maliki će se takođe susresti i sa sekretarom Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost Saidom Džalilijem koji je na čelu delegacije koja pregovara o iranskom nuklearnom programu sa grupom 5+1 (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Nemačka), javila je iranska agencija.

Iran i zemlje grupe 5+1 trebalo bi da se sastanu 23. maja u Bagdadu da nastave pregovore započete 14. aprila u Istanbulu. Maliki će u Teheranu razgovarati i o iranskom nuklearnom dosijeu, ali i o regionalnim i bilateralnim pitanjima među kojima su su kupovina struje od Irana, kao i o pograničnim pitanjima.

Trgovinska razmena Irana i Iraka dostigla je 10 milijardi dolara tokom poslednje godine iranskog kalendara (mart 2011-mart 2012), što je povećanje od 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Na diplomatskom planu dve zemlje, u kojima stanovništvo uglavnom čine šiiti, podržavaju alavitiski (šiitski) režim u Damasku što je izavalo dodatne tenzije sa susedima u Persijskom zalivu i Turskom.

Maliki je poslednji put posetio Iran u oktobru 2010. godine.
XS
SM
MD
LG