Dostupni linkovi

Lahovnik: Sloveniji preti grčki scenario


Štrajk javnih službenika i mogućnost referenduma o neizbežnim merama štednje Sloveniju približava "crnom" grčkom scenariju, kaže Matej Lahovnik za business.hr

Lahovnik, nekadašnji slovensački ministar privrede a sada predsednik nadzornog odbora Merkatora, kaže i da su slovenački sindikati politički instrumentalizovani.

"Najgore što se može dogoditi Sloveniji idućih meseci je da njene obveznice zbog visokog rizika niko ne bude hteo da kupi. U tom trenutku ćemo se naći u grčkom scenariju", rekao je on.

Lahovnik objašnjava da država još može izbeći taj scenarij, ali pod dva uslova. Prvo, da ne dođe do političke blokade u odlučivanju o merama štednje. Drugo, da se postigne dogovor sa, kako je rekao, "politički instrumentaliziovanim sindikatima" da ne bi tražili referendum na kom bi birači te mere mogli i da odbiju.

"Ako bi vladin paket štednje na referendumu bio odbijen, dali bismo jasan signal inostranstvu da nismo spremni da ograničitimo javnu potrošnju u razumne i održive okvire, a naši troškovi zaduživanja bi narasli ili naše obveznice niko ne bi hteo da kupi", rekao je Lahovnik.

On dodaje da je u tom smislu negativna poruka bio i štrajk javnog sektora u komu je učestvovala polovina javnih službenika, najviše u školstvu.

Takođe, premijer Janez Janša kaže da je štrajk za strane investitore predstavljao isto što bi predstavljalo i postavljanje velikih plakata na slovenačkim granicama - Ne dolazite u Sloveniju.
XS
SM
MD
LG