Dostupni linkovi

Sirijske vlasti oslobodile iz zatvora 30 učesnika pobune


Sirijske vlasti oslobodile su 30 zatvorenika koji su bili uključeni u narodnu pobunu protiv režima predsjednika Bašara el-Asada, ali koji "nisu imali okrvavljene ruke", objavila je u subotu državna agencija Sana.

Istovremeno se organizacija Amnesty International (AI) zabrinula za sudbinu kardiologa Mahmuda el-Raifa, uhapšenog 16. februara zbog toga što je liječio povrijeđene demonstrante, kao i aktivistu za ljudska prava Mohameda el-Amara koji je zatvoren od 19. marta, koji su vjerovatno bili izloženi mučenjima.

Plan međunarodnog izaslanika Kofija Annana, kojeg je zvanično prihvatio Damask, predviđa prekid vatre koji je zvanično stupio na snagu 12. aprila, oslobađanje osoba zatočenih tokom pobune započete u martu 2011. godine.

Prema agenciji Sana, 4.000 zatočenika je već oslobođeno od novembra 2011. godine.

Vlasti i opozicija se uzajamno optužuju za svakodnevno kršenje prekida vatre koji je stupio na snagu 12. aprila. U petak je u sukobima bilo 46 mrtvih, od kojih 29 civila, pet dana nakon što su stigli prvi posmatrači UN-a za nadgledanje primirje, saopćio je Opservatorij.

Civili su poginuli većinom u bombardovanju pobunjeničkih mjesta, a vojnici su poginuli u eksplozijama i borbama protiv dezertera.

U sukobima je ubijeno 11.100 osoba za 13 mjeseci.
XS
SM
MD
LG