Dostupni linkovi

Hrvatska: Nova istraga protiv Fiolića i Čobankovića


Ured za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala Hrvatske saopštio je danas da je pokrenuo istragu protiv bivšeg ministra regionalnog razvoja i šumarstva Petra Čobankovića i bivšeg poslanika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Stjepana Fiolića zbog malverzacija oko prodaje jedne poslovne zgrade u Zagrebu hrvatskoj vladi.

Iako USKOK nije naveo ime prvoosumnjičenog, već samo njegove godine, mediji nagađaju da je istraga pokrenuta i protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, budući da se u istražnom zahtjevu navodi da je odluka donesena na sastanku užeg kabineta vlade.

USKOK ih tereti da su oštetili državni budžet za 26,4 miliona kuna, a među osumnjičenima su i jedan sudski vještak i firma.

Osumnjičenom Stjepanu Fioliću, vlasniku lanca mesara, koji je juče uhapšen, određen je jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od uticaja na svjedoke.

USKOK tereti Sanadera i Fiolića da su dogovorili da će Vlada odobriti kupovinu nekretnine u vlasništvu dvije firme po cijeni znatno većoj od tržišne kako bi jednoj od njih pribavili znatnu materijalnu korist. Zatim su od Čobankovića tražili da obavi pripreme na osnovu kojih bi vlada kupila nekretninu za potrebe tog ministarstva.

Prema navodima hrvatskih medija, Fiolić je spornu zgradu u Zagrebu prodao Hypo Leasingu Croatia, a potom je ista zgrada po dvostruko višoj cijeni preko Leasinga iznajmljena na 10 godina Ministarstvu regionalnog razvoja i šumarstva.
XS
SM
MD
LG