Dostupni linkovi

Julija Timošenko prebačena u bolnicu


Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko prebačena je iz zatvora u kojem služi kaznu zbog zloupotrebe položaja u bolnicu gdje će se liječiti zbog bolova u leđima, saopštile su vlasti.

Zatvaranje Timošenkove izazavalo je spor Ukrajine sa EU, koja smatra da je ona osuđena u politički montiranom procesu, pošto je oštar kritičar politike predsjednika Viktora Janukoviča.

Evropski sud za ljudska prava, koji razmatra njenu žalbu na prošlogodišnju presudu ukrajinskog suda, apelovao je da Ukrajina osigura da bivša premijerka dobije odgovarajuće liječenje.

Timošenko (51), kojoj se sada sudi i za ucjenu, mjesecima ima bolove u leđima i odbija da se pojavljuje na ročištima.

"Timošenkova je već stigla u kliniku gdje će joj biti ponuđeno nekoliko procedura po preporuci njemačkih i ukrajinskih ljekara", saopštila je kasno sinoć državna zatvorska služba.

Bivša premijerka ranije je odbijala da bude prebačena u bolnicu koja se nalazi nedaleko od zatvora u kojem služi kaznu.

Ona je u oktobru osuđena za zloupotrebu položaja dok je bila premijerka, u vrijeme kada je pregovarala sa Rusijom o kupovini prirodnog gasa. Janukovičeva administracija tvrdi da je ona sklopila nepovoljan ugovor sa Rusima, zbog čega je cijena gasa u Ukrajini značajno povećana.
XS
SM
MD
LG