Dostupni linkovi

Davutoglu pokrenuo inicijativu za uključivanje BiH u MAP


Turski ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu pokrenuo je tokom ministarskih susreta u Briselu snažnu diplomatsku inicijativu za uključivanje BiH u Akcioni plan za članstvo /MAP/ u NATO-u na narednom samitu Saveza u Čikagu.

Jedna od glavnih tema razgovora Davutoglua sa šefom diplomatije Velike Vritanije Vilijamom Hejgom u četvrtak u Briselu, kako piše sarajevska štampa, bila je upravo BiH, kada se turski ministar snažno zalagao za budućnost BiH u NATO-u.

Prema medijskim izvještavanjima Turske i regiona, šef turske diplomatije s bugarskim ministrom inostranih poslova Nikolajem Mladenovom pripremio je zajedničko pismo u kojem se traži da se status BiH prepozna u MAP-u.

Njegov portparol Seldžuk Unal potvrdio je za "Dnevni avaz" da je inicijativa zvanično upućena predstavnicima svih zemalja koji su učestvovali na ministarskim sastancima NATO-a u Briselu.

Davutoglu je na konferenciji za novinare u Briselu rekao da je BiH napravila značajan napredak na pitanjima koja su važna za članstvo u NATO, te istakao da će na predstojećem samitu NATO-a u Čikagu 21. maja, ovu inicijativu snažno promovisati.
XS
SM
MD
LG