Dostupni linkovi

Savjet bezbjednosti UN danas glasa o slanju 300 posmatrača u Siriju


Savjet bezbjednosti UN za danas je zakazao glasanje o nacrtu rezolucije o raspoređivanju do 300 nenaoružanih vojnih posmatrača u Siriji, uprkos primjedbama iz SAD i Evrope da vlasti u Damasku ne poštuju u potpunosti sporazum o prekidu vatre.

UN su objavile da je glasanje planirano za 16:00 časova po srednjoevropskom vremenu. Riječ je o dokumentu koji predstavlja kompromis između nacrta rezolucije koje su sastavile Rusija i evropske zemlje.

Članice Savjeta bezbjednosti UN postigle su preliminarni dogovor o nacrtu rezolucije o oružanom sukobu u Siriji koji je počeo prije 13 mjeseci.

Postoji mogućnost da će dogovor propasti, pošto amabasadori u UN u međuvremenu treba da dobiju odobrenja od vlada svojih država.

"Moguće je da neće svi dobiti instrukcije do tada. Moguće je da u tom trenutku neće biti dogovora o tekstu. Vidjećemo, ponovo ćemo se okupiti po planu", izjavila je ambasadorka SAD Suzan Rajs, koja ovog mjeseca predsjedava Savjetom bezbjednosti UN.

Ambasadori Britanije, Francuske i Rusije izrazili su nadu da će dogovor biti potvrđen.

"Sirijske vlasti i opozicija moraju da znaju da će Savjet bezbjednosti UN odobriti pun mandat posmatrača i nadamo se da će to poslati snažan i dobar politički signal", izjavio je ruski ambasador Vitalij Čurkin.

U Siriji se već nalazi grupa od sedam posmatrača iz Maroka, Brazila, Belgije, Švajcarske i Norveške, nakon što je Savjet bezbjednosti UN prije sedam dana odobrio slanje prethodnice.
XS
SM
MD
LG