Dostupni linkovi

Ukrajinski sud odbio da odustane od gonjenja Julije Timošenko


Ukrajinski sud zadužen za istragu slučaja opozicionerke Julije Timošenko u novom suđenju odbilo je u petak da odustane od gonjenja bivše ukrajinske premijerke.

"Trenutno nema razloga za zatvaranje ovog slučaja", izjavio je sudija Kostiantin Sadovski u toku kratke rasprave u Kharkivu, na istoku Ukrajine, gdje opozicionerka, već osuđena na sedam godina zatvora u drugog sudskom procesa, izdržava kaznu.

Naredno ročište je zakazano za 28 april, precizirao je.

Pristalice Julije Timošenko koje su bile prisutne u sali suda dočekale su ovu izjavu vičući "Sramota!".

Advokat opozicionerke Sergej Vlasenko osudio je ovu odluku, kritikujući sud da djeluje pod "palicom ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča".

Novi proces Juliji Timošenko koja je u zatvoru od augusta počeo je u četvrtak u Kharkivu u njenom odsustvu zbog jakih bolova u leđima i problema s kretanjem.

Juliji Timošenko, koja je osuđena u oktobru na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe ovlasti, ovaj put se sudi za pronevjeru i utaju poreza 1997-1998. godine dok je bila direktorica grupe Ujedinjeni energetski sistemi Ukrajine, djela koja podliježu kazni od 12 godina zatvora. Tužiteljstvo traži nadoknadu državi od 1,8 miliona eura.

Optužbe protiv Timošenko su izazvale napetosti u odnosima između Ukrajine i Evropske unije koje ona ocjenjuje politički motiviranim.
XS
SM
MD
LG