Dostupni linkovi

Brejvik: U normalnim okolnostima sam prijatna osoba



Anders Brejvik, kome se sudi za ubistvo 77 osoba u Norveškoj, počeo je danas svedočenje izjavom da bi "pod normalnim okolnostima bio sasvim prijatna osoba", dodajući da je proveo godine u nastojanju da otkloni i ugasi emocije putem meditacije i treninga.

U sudu u Oslu počeo je peti, verovatno najteži dan suđenja masovnom ubici, s obzirom na to da je optuženi opisao detalje masakra na ostrvu Utoja prošle godine.
Televizijama je zabranjen direktan prenos Brejvikovog svedočenja, a brojni dnevni listovi su danas prvi put od početka "suđenja veka" osvanuli na kioscima bez Brejvikovog lica na naslovnim stranama.

Brejvik, koji se i danas suzdržao od desničarskog salutiranja prilikom ulaska u sudnicu, priznao je da su njegovi postupci bili "varvarski i grozni", i rekao je da je morao da radi na svojoj psihi da bi mogao da uradi tako nešto.

"Morate da odaberete taktiku i strategiju dehumanizovanja neprijatelja, odnosno onih koje smatram legitimnim metama", kazao je Brejvik.

Atmosfera u sudnici je teška, a glavni sudija Venke Elizabet Arncen rekla je preživelima i članovima porodica ubijenih da mogu da napuste sudnicu kad god budu osetili potrebu da to učine.

Brejvik je rekao da je saznanja o tome kako da izvrši masovna ubistva i podmeće bombe crpeo sa interneta, proučavajući napade Al Kaide i drugih terorističkih organizacija.

On je izjavio da je proučavao bombaške napade na Svetski trgovinski centar u Njujorku 1993. godine i posebno u Oklahomi 1995. godine.
XS
SM
MD
LG