Dostupni linkovi

Kosovo: Podignuta optužnica protiv dvojice bivših ministara


Okružno tužilaštvo u Prištini podiglo je optužnicu protiv dvojice bivših ministara za kulturu, omladinu i sport, Astrita Haraqije i Valtona Beqirija, koji se sumnjiče za zloupotrebu službene dužnosti, saopšteno je iz Tužilaštva.

U optužnici se navodi da je Astrit Haraqija u vreme kada je obavljao dužnost ministra “počinio dva krivična dela zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja iz člana 339. st. 3 u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakona Kosova.

Prvo krivično delo je u vezi protivzakonskog ugovora sa kompanijom “Concordia Picutres”, kada je optuženi Haraqija, “zloupotrebljavajući službenu dužnost i prevazilazeći ovlašćenja, oštetio budžet Kosova za 188.000 eura. Drugo krivično delo je takođe u vezi protivzakonskog ugovora sa kompanijom “Morina Films”, kada je optuženi Haradija, ponovo “zloupotrebljavajući službenu dužnost i prevazilazeći ovlašćenja, oštetio budzet Republike Kosova u irnosu od 100.000 eura.

U slučaju Valtona Beqirija, tužilaštvo ga tereti za “krivično delo zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja iz člana 339, st. 3 u vezi sa stavom 1, Krivičnog zakona Kosova.”

“Optuženi je vreme kada je obavljao funkciju ministra, zloupotrebio službeni položaj, prevazilažeći ovlašćenja, iako je bio svestan da je prethodno sklopljen ugovor ministra Haraqije bio protivzakonski, sklopio aneks ugovor sa kompanijom “Morina Films”, te oštetio budžet Republike Kosova u vrednosti od 100.000 eura”.

U istoj optužnici, Okružno tužilaštvo u Prištini tereti i vlasnike ovih kompanija Nehata Fejzu i Armonda Morinu.
XS
SM
MD
LG