Dostupni linkovi

Reporteri bez granica: Presuda Komneniću test evropskog opredeljenja C. Gore



“Reporteri bez granica” su ogorčeni presudom suda u Podgorici o kazni zatvora od četiri meseca petru Komneniću, novinaru Radija Slobodna Evropa i “Vijesti”, po optužbi za klevetu iz 2007. godine za pisanje o slučaju nelegalnog prisluškivanja sudija Višeg suda.

“Izuzetno smo razočarani i uznemireni. Zatvorska kazna novinaru za uvredu je apsolutno neprihvatljiva, naročito u zemlji kandidatu za Evropsku Uniju”, saopštavaju “Reporteri bez granica.”.

“Komnenićev slučaj je test nedavnih vladinih reformi. Crna Gora je zvanično dekriminizovala klevetu i uvredu u julu prošle godine. Iako je ovaj slučaj prethodio tome, bilo bi neshvatljivo da se novi zakon ne primeni i u Komnenićevom slučaju. Štaviše, mnogi nejasni aspekti ovog apsurdnog slučaja izazivaju još veću zabrinutost oko nepristrasnosti sudova i poštovanja evropskih standarda”, ističu “Reporteri bez granica”, dodajući da zatvorska kazna Komneniću “više liči na osvetu nego na odluku nezavisnog pravosudnos sistema”.

Ova organizacija podseća da je Evropski sud za ljudska prava u više navrata istakao da su sudske presude za novinarsku klevetu u demokratskom društvu prihvatljive samo ako su “srazmerne” i “nužne”.

“Reporteri bez granica” podržavaju Komnenićevu žalbu na presudu suda.

Crna Gora se nalazi na 107 mestu od 179 zemalja prema poslednjem indeksu novinarskih sloboda, koji su objavili “Reporteri bez granica”.
XS
SM
MD
LG