Dostupni linkovi

File: Ključna borba protiv korupcije u BiH



Borba protiv korupcije biće od ključnog značaja za BiH u procesu koji ovoj zemlji predstoji kako bi postala članica Evropske unije (EU), poručio je evropski komesar za proširenje Štefan File.

On je podsetio da je Evropska komisija u poslednjem izveštaju o napretku 2011. godine navela da je BiH još u ranoj fazi u borbi protiv korupcije i da ovaj fenomen i dalje preovladava u mnogim područjima, kao i da je ozbiljan problem u javnom i privatnom sektoru.

Govoreći o šansama BiH da ove godine dobije status kandidata za EU, File je za sarajevski Dnevni avaz rekao da je u ovom trenutku prerano govoriti o datumima.

Evropski komesar za proširenje je istakao i da ulazak Hrvatske u EU i činjenica da će granica ove zemlje sa BiH postati spoljna granica EU, ne bi trebalo da stvori probleme ako su sve strane dobro pripremile zakonsku, administrativnu i fizičku infrastrukturu.

Govoreći o donatorskoj konferenciji za izbeglice, koja će pod pokroviteljstvom Evropske komisije biti održana 24. aprila u Sarajevu, File je rekao da karakter njenog programa treba sagledati sa regionalnog aspekta.

Prema njegovim rečima, program je vezan uz izbeglice, a ne uz države.

"Na osnovu podataka UNHCR-a, prema istraživanjima koja sprovode međunarodne organizacije za migracije, većina ugroženih izbeglica zaista se nalazi u Srbiji", rekao je File komentarišući činjenicu da će Srbija dobiti 335 miliona evra, a BiH 120 miliona evra.
XS
SM
MD
LG