Dostupni linkovi

Nemačka i Francuska prete graničnim kontrolama



Nemačka i Francuska zapretile su ponovnim uvođenjem graničnih kontrola ukoliko na spoljnim granicama Evropske unije (EU), odnosno Šengenskog sporazuma na jugu i istoku kontinenta, ne bude uspostavljena zadovoljavajuća zaštita od ilegalnih useljenika.

Ovo danas piše nemački dnevnik Zidojče cajtung (Sueddeutsće Zeitung) pozivajući se na pismo koje su na ovu temu EU-kolegama uputili nemački i francuski ministri unutrašnjih poslova Hans-Peter Fridrih (Friedrić) i Klod Gean (Claude Gueant).

Dvojica ministara zahtevaju da se nacionalnim vladama da pravo da onda kada same smatraju da je to nužno, na 30 dana uvedu graničnu kontrolu na svojim, unutaršengenskim granicama.

O francusko-nemačkom predlogu bi ministri unutrašnjih poslova EU trebalo da raspravljaju na sastanku u Luksemburgu narednog četvrtka.

Zidojče cajtung citira EU-diplomatu visokog ranga koji je ovaj predlog nazvao iznenađujućim.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi (Nicolas Sarkozy) je, doduše, već u svojoj predizbornoj kampanji zapretio istupanjem iz Šengena, ali nemačka savezna vlada do sada nije imala nikakve rezerve u pogledu ovog sporazuma.

Berlinski vladini krugovi, kako prenosi nemački dnevnik, odbijaju interpretacije po kojima je ovaj predlog predizborna pomoć nemačke konzervativno-liberalne vlade Sarkoziju.

Želja je, kako se navodi, da se razjasni da o graničnoj kontroli odlučuju nacionalne vlade, a ne Brisel.

Šengenski sporazum, sklopljen 1985. i kojem je do sada pristupilo 25 država Evrope, predviđa ukidanje graničnih kontrola među njima, ali su izuzeci mogući.

Prošle godine je privremeno sporazum suspendovala Francuska, želeći da spreči dolazak izbeglica iz Severne Afrike preko Italije.

Prošlog leta je Danska kratko vreme kontrolisala granice prema Švedskoj i Nemačkoj, što je izazvalo kritike članica EU.

To je bio povod da Evropska komisija ponudi novo, sada sporno rešenje za važenje Šengenskog sporazuma.
XS
SM
MD
LG