Dostupni linkovi

Al kaida preuzela odgovornost za napade u Iraku


Teroristička organizacija Al kaida preuzela je odgovornost za seriju napada u Iraka, u kojima je poginulo više od 30 lica.

U izjavi koja je objavljena na jednom islamističkom vebsajtu, ističe se da je ogranak Al kaide u Iraku napao "snage bezbednosti i vladine zvaničnike kao odgovor na kampanju hapšenja, mučenja, blokade i konfiskovanja zemlje sunita, posebno u Bagdadu i okolini", prenose novinske agencije.

Al kaida je juče, kako kaže, u deset mesta širom zemlje u oružanim napadima ubila najmanje 30, a ranila 117 građana. U saopštenju se naglašava da je to samo početak napada.

Al kaida i militantni suniti su u poslednje vreme pojačali napade na većinske šite, što izaziva zabrinutost od izbijanja sektaških sukoba i dalje podeljenom Iraku.

U vladi u Bagdadu su ranije optužili potpredsednika Tarika al Hašemija, sunitu, da je osnovao "odrede smrti", kako bi se obračunao sa većinskim šitima premijera Nurija al Malikija.

Za njim je raspisana poternica i on se trenutno nalazi u Turskoj i optužuje predsednika vlade Malikija da, uz podršku Irana, pokušava da zavede diktaturu u zemlji.
XS
SM
MD
LG