Dostupni linkovi

Francuzi tužili Srbiju zbog umjetnina u Narodnom muzeju u Beogradu


Troje Francuza, nasljednika kolekcije sa više od 400 umjetničkih djela, među kojima su slike Renoara i Matisa, tužili su Srbiju jer Narodni muzej u Beogradu, kako smatraju, nelegalno drži ova djela od 1949. godine.

Ukupno 429 umjetničkih djela bila su dio kolekcije koja je pripadala francuskom trgovcu umjetninama Ambroazu Volardu, koji je izgubio život u nesreći 1939. godine.

Poslije izbijanja Drugog svjetskog rata, dio kolekcije predat je na čuvanje Jugoslovenu Erihu Slomoviću, ali je Slomović, koji je bio Jevrej, kasnije uhapšen i ubijen u koncentracionom logoru 1943. godine.

Tadašnja jugoslovenska vlada kasnije je preuzela djela i smjestila ih u Narodni muzej.

Advokati podnosilaca tužbi kažu da je muzej, koji je dozvolio izlaganje nekih od ovih djela u inostranstvu, dobro upoznat o spornoj istoriji ove kolekcije.

"Istorija kolekcije Volard/Slomović i pravne odluke donesene u Francuskoj podigle su višedecenijsko međunarodno komešanje koje ne može da ignoriše nijedan kurator ili direktor muzeja", napisao je advokat Fransoa Onora u tužbi čiju je kopiju Rojters dobio na uvid.

Još jedna grupa od 190 slika koje su nekada bile u Volardovom vlasništvu, ali koje je Slomović ostavio u Parizu, takođe su bile predmet spora pred sudovima. Žalba Volardovih usvojena je 1996. godine.

Kolekcija sadrži radove impresionista i ostalih umjetnika iz 19. vijeka, uključujući mrtvu prirodu Pola Gogena, litografije Pola Sezana i Meri Kasat, više od 50 crteža i slika koje je uradio Edgar Dega, kao i grupu radova Pjera Augusta Renoara na kojima prikazuje žene, plesače i gitariste.
XS
SM
MD
LG