Dostupni linkovi

Arapska liga najavila vanredno zasjedanje zbog sudanske krize


Arapski liga je danas saopštila da će slijedeće sedmice održati hitno zasjedanje povodom sve intenzivnijeg nasilja između Sudana i Južnog Sudana.

Južni Sudan, koji je na referendumu dobio nezavisnost od Sudana, izvjestio je da je samo u posljednja 24 sata odbio četiri napada svog sjevernog susjeda, čiji je predsjednik Omar al Bašir juče zaprijetio vlastima u Džubi da će biti - oborene.

Prema izvještajima sa terena, borbe na granici ne jenjavaju, a vojska Južnog Sudana nije saopštila koliko je bilo žrtava u četiri napada sa sjevera, od kojih su se tri dogodila juče a jedan danas.

Na zahtjev Kartuma, Arapska liga je za slijedeću sedmicu zakazala hitnu sjednicu na kojoj će se raspravljati o nasilju između dvije zemlje, rekao je zamjenik generalnog sekretara Lige Ahmed bin Heli.

Arapska liga je nedavno zatražila od Južnog Sudana da povuče trupe iz naftom bogate pogranične oblasti Heglig koju su okupirale prošle sedmice.

Uprkos prijetnjama koje dolaze iz Sudana, vlasti u Džubi su saopštile da Južni Sudan samo brani svoju teritoriji i da sjevernog susjeda smatra "prijateljskom nacijom".

Omar al Bašir je, pak, ocijenio da ponašanje Džube "oživljava duh džihada" u Sudanu.
XS
SM
MD
LG