Dostupni linkovi

Štrajk u Sloveniji: Još nema dogovora vlasti i štrajkača


Štrajk zaposlenih u slovenskom javnom sektoru, u kojemu je u srijedu po nekim procjenama sudjelovalo gotovo 100.000 zaposlenih, nije riješio sukob izazvan najavljenim mjerama štednje na kojima ustraje slovenska vlada.

U štrajku je sudjelovalo najviše zaposlenih u odgoju i obrazovanju, oko 40.000.

Tajnik sindikata zaposlenih u toj djelatnosti Branimir Štrukelj izjavio je u srijedu navečer za televizijsku postaju POP-TV da će, za razliku od srijede, škole i druge javne ustanove u četvrtak raditi, ali da štrajk nije prekinut.

Štrukelj je izrazio skepsu glede uspjeha pregovora s vladom o najavljenom smanjenju plaća i troškova u javnom sektoru, te dodao da se prema službenicima vlada odnosi s podcjenjivanjem.

Predsjednik slovenske vlade Janez Janša izjavio je poslije podne da štrajk neće biti plaćen i da su zahtjevi sindikata koji su navodno tražili čak i povećanje plaća u sadašnjoj situaciji sasvim nerealni. Janša je ponovio mišljenje da su mjere štednje njegove vlade, o kojima će uskoro odlučivati parlament, jedina alternativa za Sloveniju i za njezine javne financije.

U štrajku su sudjelovali su i pripadnici slovenske policije i carine, što je dovelo do pojedinačih zastoja na graničnim prijelazima. Predstavnici policijskog sindikata priopćili su poslije podne da su štrajkačke aktivnosti obustavili, ali da će štrajk nastaviti i idućih dana, ne otkrivajući detalje.

Policijski sindikat započeo je prikupljati potpise za referendum na kojemu bi se odlučivalo o mjerama štednje. Riječ je o planiranim uštedama od 812 milijuna eura u ovoj godini, kako bi se proračunski deficit prepolovio na oko tri posto BDP-a.

Referendum ne isključju kao zadnju mogućnost niti ostali sindikati, ako se u pregovorima s vladom idućih dana ne postigne kompromis o smanjenju plaća koje vlada planira od sredine ove godine.
XS
SM
MD
LG