Dostupni linkovi

Bahrein: Demonstracije uoči trke Formule 1


Bahreinske snage bezbjednosti ispalile su danas šok-bombe na demonstrante ispred izložbe u Manami uoči trke "formule 1" za četiri dana.

Dopisnici javljaju da su demonstranti uzvikivali "Dole sa `formulom 1`" i tražili oslobađanje aktiviste Abdulhadija al Kavaja, koji štrajkuje glađu u zatvoru više od dva mjeseca.

Njegov advokat izjavio je ranije BBC da je Kavaja uklonio iz svoje vene iglu za infuziju koja ga održava u životu i da sada odbija sve osim vode.

Kavaja vjeruje da se pitanje njegovog pritvora uopšte ne rješava i da je ovo jedini način da se situacija pokrene sa mrtve tačke.

On je u junu osuđen pred vojnim sudom za kovanje zavjere protiv države, a organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da je suđenje bilo nepošteno.

Ove grupe navode da je priznanje dobijeno pod prinudom i da nisu predočeni bilo kakvi dokazio o tome da je Kavaja primjenjivao ili propagirao nasilje tokom demonstracija protiv kralja Hamada Al Kalife.

Najviši bahreinski sud trebalo bi da donese odluku o Kavajinoj žalbi na presudu u ponedjeljak, 22. aprila, dan poslije trke "formule 1".

Prošle godine, trka je otkazana nakon što je najmanje 35 ljudi, uključujući pet policajaca, poginulo tokom akcija protiv prodemokratskih demonstranata.
XS
SM
MD
LG