Dostupni linkovi

Meksiko u pripravnosti zbog aktiviranja Popokatepetla


Meksičke vlasti podigle su nivo pripravnosti na peti, od ukupno sedam stepeni, pošto je vulkan Popokatepetl počeo da izbacuje paru i pepeo.

Nacionalni centar za prevenciju prirodnih katastrofa saopštio je da masa lave raste u krateru vulkana koji je prethodno izbacivao užareno kamenje, paru i pepeo.

Centar je saopštio da bi vulkan mogao da izazove još jače eksplozije koje bi rezultirale izbacivanjem užarenog kamenja na veliku udaljenost i bujicama blata i istopljenog kamenja.

Vlasti su zbog najnovijih aktivnosti Popokatepetla, visokog 5.450 metara, ranije zatvorile lokalne škole, a timovi za vanredne situacije počeli da pripremaju stanovništvo za evakuaciju.

Nivo pripravnosti trenutno je u takozvanoj "žutoj fazi", a sledeća je "crvena faza" koja bi značila početak evakucije.

Prilazak vulkanu je zabranjen, a lokalnom stanovništvu je naređeno da ostane na udaljenosti od 12 kilometara od kratera vulkana, smeštenog na oko 65 kilometara jugoistočno od meksičke prestonice.

Takođe je preporučeno stanovništvu sa obližnjih područja da skida naslage pepela sa trošnih krovova, kao i da preko usta stave neku tkaninu kako ga ne bi udisali.

Jedna od najsnažnijih erupcija vulkana, koga zovu još i "El Popo", desila se 2000. godine kada je evakuisano 50.000 ljudi koji žive u njegovoj blizini.

Erupcije tog vulkana u centralnom Meksiku, sa malim prekidima, beleže se od decembra 1994. godine.
XS
SM
MD
LG