Dostupni linkovi

Pjongjang odbacio kritike i najavio suspenziju sporazuma sa SAD


Sjeverna Koreja u utorak je odbacila saopćenje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) u kojem se oštro osuđuje njeno nedavno lansiranja rakete dugog dometa i najavila suspenziju sporazuma sa Sjedinjenim Državama postignutim u februaru o moratoriju na raketne i nuklearne probe i inspekcije naoružanja u zamjenu za pomoć.

Vijeće sigurnosti UN-a u ponedjeljak je osudilo Sjever zbog lansiranja rakete u petak i upozorilo na dodatne mjere ako Pyongyang izvede novu nuklearnu probu, prenosi Reuters.

"Odlučno i u potpunosti odbacujemo nerazumno ponašanje Vijeća sigurnosti UN-a da krši naše legitimno pravo da lansiramo satelite", navodi vlada Sjeverne Koreje u saopćenju koje je prenijela državna novinska agencija KCNA.

U saopćenju se navodi da su "akciju UN-a organizovale Sjedinjene Države s neprijateljskom namjerom da uskrati Sjeveru pravo da obavlja miroljubivo istraživanje svemira".

"Pošto su SAD prekršile sporazum od 29. februara između dvije zemlje nedvosmislenim neprijateljskim aktima, mi se više ne obavezujemo na njega", navodi se u saopćenju vlade Sjevera, misleći na sporazum o moratoriju na nuklearne i raketne probe u zamjenu za američku pomoć u hrani.

Svjetske sile, među kojima su Sjedinjene Države, Japan i Južna Koreja, saopćile su da je lansiranje bila tajna proba dugometnog projektila pod krinkom lansiranja satelita, što predstavlja kršenje postojećih rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a i automatski nameće Pyongyangu nove, oštrije sankcije.
XS
SM
MD
LG