Dostupni linkovi

Uhapšen imam u Britaniji



Radikalni islamski sveštenik Abu Katada, za koga se sumnja da je pripadnik terorističke mreže Al Kaida, uhapšen je danas u Londonu, a britanska vlada ponovo namerava da ga deportuje u Jordan.

Britanija je pokušavala da deportuje palestinskog sveštenika sa jordanskim državljanstvom, koga španski i britanski sudovi od 2005. godine opisuju kao visoko rangiranog pripadnika Al Kaide u Evropi, navodeći da predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti.

Katada je prethodno u Jordanu osuđen u odsustvu za terorizam, a ukoliko bude deportovan iz Britanije suočiće se sa ponovnim suđenjem.

Evposki sud za ljudska prava doneo je u januaru presudu po kojoj Katada ne može da bude deportovan u Jordan zbog rizika da bi dokazi iznuđeni mučenjem mogli biti iskorišćeni protiv njega, ako bi mu se sudilo u toj zemlji.

Ukoliko, međutim, njegovi advokati podnesu žalbu, kao što se očekuje, proces može da traje i nekoliko meseci.

Katada je uhapšen u Britaniji 2002. godine, pošto je antiterorističkim zakonima bilo dozvoljeno hapšenje osumnjičenih za terorizam bez podizanja optužnice.

Kada je ukinut taj zakon 2005. Katada je oslobođen, ali je bio pod prismotrom, da bi posle nekoliko meseci biob opet uhapšen i držan u pritvoru čekajući deportaciju.

U međuvremenu, Al Kaida je ponovo upozorila Britaniju zbog namere da deportuje Katadu.

Al Kaida je negirala da je Abu Katada povezan s njom, ali navodi da ga brani kao muslimana.
XS
SM
MD
LG