Dostupni linkovi

Svedok: Državni vrh znao za Merčepovo vojno delovanje



Bivši pomoćnik hrvatskog ministra unutrašnjih poslova za javnu sigurnost Smiljan Reljić izjavio je danas na sudu u Zagrebu da je tadašnji državni vrh bio upoznat s
nezakonitim događajima u Pakračkoj poljani s kojima je povezivan Tomislav Merčep.

Ratnom savetniku ministra unutrašnjih poslova Tomislavu Merčepu se sudi da je kao komandant rezervne jedinice MUP-a odgovoran za ratni zločin nad srpskim civilima na području Zagreba, Pakraca i Kutine, krajem 1991. Optužica tereti Merčepa za ubistvo 43 osobe među kojima su i tri člana porodice Zec iz Zagreba, kao i za nestanak još tri osobe.

Reljić je svedočio suprotno od ratnog premijera Franje Gregurića koji je juče izjavio da nije znao ništa o vojnim delovanjima Tomislava Mečepa, jer o tome nije dobijao izveštaje.

Današnji svedok rekao je da su on i njegov zamenik Marijan Benko slali izveštaje kancelariji ministra unutrašnjih poslova, predsedniku vlade i države o nezakonitostima na terenu, a u kojima je, kako je rekao, Merčep bio nezaobilazna tema.

On je kazao da su, između ostalih, tadašnji predsednik Franjo Tuđman, premijeri Gregurić i Nikica Valentić o tim događajima znali više nego što je pisalo u izveštajima.

Reljić je rekao da zna za zatvor u Pakračkoj poljani i da mu se čini da su, kako je istakao, kasnije pronađena neka tela.

Merčep je na početku suđenja 10. februara odbacio krivicu.

Zbog moždanog udara koji je imao pre nekoliko godina, on je odmah po hapšenju krajem 2010. smešten u zatvorsku bolnicu, a podizanje optužnice sredinom 2011. godine dočekao je u banji.
XS
SM
MD
LG