Dostupni linkovi

Karadžić: Zagorec odgovorio na sva pitanja



Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić obavestio je u utorak Haški sud da je bivši pomoćnik hrvatskkog ministra obrane Vladimir Zagorec u skladu sa obaveznim svedočenjem po nalogu sudskog veća (subpoena) u ponedeljak "odgovorio na sva pitanja njegova pravnog savetnika Petera Robinsona", objavio je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Karadžić, kome se u Hagu sudi za genocid u BiH, ove je godine podneo zahtev za razgovorom njegovog zastupnika sa Zagorcem 16. aprila u zatvoru u kojem Zagorec služi kaznu.

Karadžic smatra da je Zagorec, koji je odbio da dobrovoljno razgovara s predstavnicima njegove odbrane, bio direktno uključen u dogovore oko slanja oružja iz Irana preko Hrvatske za bošnjake tokom 1994-95 godine.

Karadžić tvrdi da su u tom razdoblju hiljade tona pešačkog i drugog oružja krijumčarene iz Irana i drugih islamskih zemalja Armiji BiH preko Hrvatske te da je "mnogo od toga oružja završilo u zaštićenim zonama u Srebrenici i Žepi gde je korišteno za napade i ubijanje srpskih civila u okolnim selima".

Zagorec je u Hrvatskoj na odsluženju sedmogodišnje kazne nakon što je osuđen zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, odnosno krađe dragulja iz Ministarstva odbrane.
XS
SM
MD
LG