Dostupni linkovi

Ministri NATO sutra o Avganistanu i drugim temama



Ministri zemalja NATO razmatraće sutra u Briselu strategiju za povlačenje trupa iz Avganistana, iako je nasilje u toj zemlji sve veće.

Raspravljaće i o planovima za postavljanje protivraketnog štita u Evropi, i o razmeni vojne opreme među evropskim članicama Alijanse.

Dvodnevno zasedanje ministara odbrane i šefova diplomatija članica NATO zamišljeno je kao priprema samita lidera ovog vojnog saveza koji će biti održan u Čikagu 21. i 22. maja.

Ministri će takođe raspravljati o razmenjivanju vojne opreme među zemljama članicama iz Evropske unije, s obzirom da su tamošnji vojni budžeti skresani.

Na dnevnom redu su i finansiranje avganistanske vojske i policije posle planiranog povlačenja NATO trupa krajem 2014. godine.

Avganistanska vojska i policija veoma brzo povećavaju brojnost, i očekuje se da će do sredine ove godine imato 352.000 pripadnika.

Te snage se suočavaju sa oko 25.000 talibana i njihovih saveznika.

NATO je prošle godine imao 140.000 vojnika u Avganistanu, i to je brojčano bio vrhunac njegovog prisustva.

SAD će do septembra smanjiti svoj kontigent od 100.000 vojnika za trećinu, a neke druge članice Alijanse, poput Kanade, Holandije i Francuske, više ne učestvuju u borbenim misijama ili ubrzano povlače trupe.

Premijerka Australije Džulija Gilard danas je na iznenađenje mnogih saopštila da bi najveći deo vojnog kontigenta te zemlje trebalo da se povuče iz Avganistana do kraja 2013. godine, što je skoro godinu dana ranije u odnosu na planirane rokove.

Blizu 3.000 pripadnika NATO poginulo je u Avganistanu za 11 godina vojnog prisustva u toj zemlji.

Dve trećine žrtava su Amerikanci.
XS
SM
MD
LG