Dostupni linkovi

Tužilaštvo Srbije traži zabranu SNP 1389Tužilaštvo Srbije predložilo je danas Ustavnom sudu da zabrani organizaciju "SNP -
1389" zbog stalnog delovanja usmerenog na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje Ustavom zajamčenih prava i izazivanja nacionalne, verske, rasne i seksualne mržnje i diskriminacije.

"'SNP 1389' je konsekventno i kontinuirano ugrožavao ljudska prava i slobode, učestovao u nasilju i proklamovao mržnju prema drugim narodima i LGBT populaciji", rekla je zamenica republičkog tužioca Gordana Janićijević u raspravi pred Ustavnim sudom.

Tužilaštvo je zatražilo zabranu registrovane organizacije "SNP 1389" koju predstavlja Miša Vacić, i zabranu neregistrovanig organizacija "SNP Naši" iz Aranđelovca i "SNP Naši 1389".

Gordana Janićijević je rekla da je organizacija često menjala nazive da bi izbegla postupak zabrane.

"Ciljevi udruženja objavljeni na njihovom sajtu su i 'oslobođenje i ujedinjenje svih srpskih zemalja u jednu državu' - Srbija, Crna Gora, Makedonija, Republika Srpska i Federacija BiH, bivša Republika srpska Krajina i severna Albanija - čime se implicira upotreba nasilja jer ugrožava teritorijalni integritet susednih država i narušava dobrosusedske odnose", kazala je Janićijević.

Ona je navela i da je na sajtu "SNP 1389" objavljeno "srećan vam 11. jul, dan oslobođenja Srebrenice čime je širena mržnja prema Bošnjacima, a veličani su ljudi odgovorni za najteže zločine.

"Organizacija je izrazima 'nećemo dozvoliti' i 'učinićemo sve' u borbi protiv održavanja Parade ponosa implicirala nasilje", kazala je Janićijević.
XS
SM
MD
LG