Dostupni linkovi

Izvestilac Evropskog parlamenta pozvao na neprihvatanje sporazuma ACTA


Dejvid Martin, izvestilac Evropskog parlamenta za sporazum ACTA, preporučio je da taj
međunarodni sporazum namenjen borbi protiv falsifikovanja i onlajn piraterije, ne bude prihvaćen u Evropskoj uniji (EU), navodi se na sajtu Parlamenta a prenose svetski mediji.

"Potencijalne pretnje po građanske slobode koje se nalaze u ovom sporazumu daleko pretežu nad dobrobitima koje se njime nameravaju postići", ocenio je Martin u preporuci Komitetu za međunarodnu trgovinu Evropskog parlamenta.

U obrazloženju svoje negativne ocene, Martin se poziva na "nejasnoće u vezi s nekim aspektima ovog teksta i nesigurnost u vezi s njegovom primenom", a posebno ističe predviđenu ulogu internet provajdera, individualnu kriminalizaciju korisnika Interneta, mogućnost prekida tranzita tzv. generičkih lekova, itd.

S obzirom na to, "Evropski parlament ne može da garantuje adekvatnu zaštitu građanskih prava u budućnosti", ako bi ACTA bila prihvaćena.

Prema njegovim rečima, "međunarodno sporazumi koji se bave bilo kakvim aspektom krivičnih sankcija, onaljn aktivnošću ili intelektualnom svojinom moraju jasno definisati razmere svoga delovanja, kao i zaštitu individualnih sloboda, kako bi se izbegle
nenameravane interpretacije sporazuma".

Evropski parlament će u junu odlučivati o sudbini sporazuma ACTA, koji je godinama ugovaran među najrazvijenijem zemljama Zapada bez dovoljnog prisustva javnosti.

Da bi stupila na snagu u Evropskoj uniji potrebno je takođe da je prihvati Evropski parlament.

Prethodni izvestilac Evropskog parlamenta za ACTA Kader Arif iz protesta je podneo ostavku neposredno posle januarskog potpisivanja ACTA u Tokiju, ocenivši da taj sporazum "ide predaleko".
XS
SM
MD
LG