Dostupni linkovi

Venecuela kritikovala pretnje Velike Britanije Argentini


Venecuela je oštro kritikovala prijetnje Velike Britanije protiv Argentine, koja pojačava kampanju u vezi sa suverenitetom nad Foklandima.

Venecuelanski šef diplomatije Nikolas Maduro rekao je u ponedjeljak da je vlada predsjednika Uga Čaveza odbacila "prijetnje i pokušaje zastrašivanja koja se pojavljuju u Evropi".

On nije precizirao prijetnje, iako su tenzije između Britanije i Argentine skočile nedavno, posebno u vrijeme godišnjice invazije na Foklande, za koju Argentici kažu da ju je Britanija dugo okupirala.

On je dodao da SAD gube uticaj kod latinoameričkih susjeda, rekavši da su američki zvaničnici bili iznenađeni podrškom lidera Latinske Amerike u Kartaheni koji su se usprotivili stavu Vašingtona koji ne dozvoljava učešće Kube na samitu Amerika i isključuje je iz dešavanja u zapadnoj hemisferi.

"Izolacija SAD bila je očigledna u Kartaheni", rekao je Maduro.

Maduro je optužio SAD za kovanje zavjere protiv vlade Venecuele.

Argentina već izvjesno vrijeme pokušava da izoluje Foklande zabranjujući trgovinu, brodove i avione, što je dovelo do nestašice nekih proizvoda na ostrvima.

Tvrdnje Argentine da su ostrva njena, koja su u Latinskoj Americi poznati kao Malvini, imaju veliku podršku širom regiona.

Dok Argentina vidi ostrva kao ilegalnu britansku koloniju, britanska vlada kaže da su Foklandi već dugo vremena samo-upravna britanska teritorija.

Britanija, koja kontroliše Foklande od 1833. godine, poslala je vojnike nakon invazije argentinskih vojnika 2. aprila 1982. godine. Rat koji je trajao 74 dana okončan je kada su britanski vojnici istjerali Argentince.

Ukupno 255 britanskih vojnika, 649 Argentinaca i tri ostrvljana su poginula.

Venecuela je, takođe, podržala odluku Argentine da renacionalizuje najveću naftnu kompaniju Južne Amerike i saopštila da je spremna da pomogne Argentini da osnaži svoju naftnu industriju.

Venecuela, najveći proizvođač nafte u Latinskoj Americi, ima jake veze sa Argentinom
XS
SM
MD
LG