Dostupni linkovi

Američki Senat odbacio Obamin prijedlog poreza na bogate


Američki Senat blokirao je prijedlog predsjednika Baracka Obame da se poveća porez onima koji zarađuju više od milion dolara godišnje.

Uprkos većini demokrata u Senatu, poslanici su na kraju glasali 51-45, odnosno uz manjak od devet glasova za usvajanje takozvanog propisa Buffett.

Propis je dobio ime po Warrenu Buffettu, milijarderu investitoru koji je u više navrata istakao da najbogatiji Amerikanci plaćaju manji udio svog prihoda na ime federalnih poreza od onih koji imaju srednje prihode. Suština ovog propisa je uvođenje minimalne poreske stope od 30 posto na godišnje prihode koji premašuju milion dolara.

Trenuta poreska stopa na prihod u SAD je 35 posto, ali mnogi superbogati plaćaju manje zbog odbitaka i nižih stopi za prihode koji su rezultat investicija.

Prijedlog zakona o porezu na bogate smatra se ključnim elementom u predizbornoj kampanji Obame i dio je šireg plana dugoročnog smanjenja deficita.

Prema nedavnom istraživanju agencije "Gallup", 60 posto pristalica Obamine inicijative kažu da bogati moraju da plate pravedan dio.

Međutim, protinici Buffettovog propisa tvrde da novi porez neće smanjiti deficit niti poboljšati situaciju u vezi sa zaposlenjem, već će obeshrabriti investicije.

Politički analitičari vjeruju da bitka oko Buffettovog propisa još nije gotova i da će se nastaviti tokom cijele predizborne kampanje, koja će kulminirati u novembru, ali i kasnije.
XS
SM
MD
LG