Dostupni linkovi

Savet bezbednosti UN pojačao sankcije protiv Severne Koreje


Savet bezbednosti UN pojačao je sankcije protiv Severne Koreje pošto je ta zemlja lansirala raketu dugog dometa, a Pjongjang je upozorio da timu Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) neće dozvoliti dolazak u zemlju. UN su protiv Severne Koreje već uvele sankcije 2006. i 2009. godine, ali je Savet bezbednosti juče odlučio da ih pojača.

U deklaraciji koja je jednoglasno usvojena u Savetu bezbednosti UN, oštro je osuđeno lansiranje severno-korejske rakete, što, kako je ocenjeno, predstavlja kršenje rezolucija 1718 i 1874 kojima se Pjongjangu zabranjuje testiranje raketa dugog dometa. Savet je od Severne Koreje zatražio da se uzdrži od svakog novog lansiranja takvih raketa, i da odustane od svog programa nuklearnog naoružanja.

"Svi, uključujući i Kinu, složili smo se da će biti novih posledica ako Severna Koreja nastavi sa svojim provokativnim akcijama", rekla je američka državna sekretarka Hilari Klinton. Mada je prethodno o tome postigao dogovor sa SAD, Pjongjang je upozorio da neće dozvoliti da u Severnu Koreju uđe tim IAEA, kako bi utvrdio prirodu severno-korejskog nuklearnog programa.
XS
SM
MD
LG