Dostupni linkovi

Za 13 mjeseci nasilja u Siriji ubijeno više od 11.100 osoba


Grupa sirijskih opozicionih aktivista saopštila je u ponedjeljak da se broj osoba koje su ubijene tokom nemira u Siriji, koji traju već 13 mjeseci, povećao na iznad 11.100, uključujući 55 osoba koje su izgubile život otkako je uspostavljen prekid vatre, prije četiri dana.

Sirijska organizacija za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, koja svakodnevno od početka krize u ovoj zemlji izvještava o sukobima i žrtvama, saopštila je da su od 11.117 poginulih, 7.972 civili, a 3.145 vojnici i naoružane osobe, uključujući oko 600 pobunjeničkih boraca, javio je France Presse.

Ovi podaci ne mogu nezavisno da se provjere, jer je stranim novinarima zabranjen pristup.

Pored toga, jedan aktivista Centra za pravna istraživanja i studije, takođe grupe koja se zalaže za poštovanje ljudskih prava u Siriji, izrazio je u ponedjeljak zabrinutost zbog toga što su, kako tvrdi, snage sigurnosti prošle sedmice uz veliku brutalnost privele 42 demonstranata.

Incident se, navodno, dogodio tokom bdjenja kome je ispred zgrade parlamenta u četvrtak prisustvovalo oko 500 osoba, tražeći da se prekinu nasilje i ubistva u zemlji.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-Moon zatražio je ranije u ponedjeljak od sirijske vlade da pokaže "maksimalnu uzdržanost" i saradnju s opozicijom u danu kada su vojni posmatrači svjetske organizacije počeli da nadgledaju krhki prekid vatre.

Tim od šest posmatrača UN-a stigao je ranije u ponedjeljak u Damask, a dolazak preostalih 25 posmatrača očekuje se narednih dana.
XS
SM
MD
LG