Dostupni linkovi

Teheran poručio da je spreman za rješavnje svih pitanja


Iran je spreman da u narednoj rundi pregovora sa svjetskim silama riješi sva sporna pitanja u vezi sa nuklearnim pogramom ukoliko Zapad počne sa ukidanjem sankcija, rekao je danas iranski ministar inostranih poslova Ali Akbar Salehi.

U intervjuu iranskoj studentskoj novinskoj agenciji Isna Salehi je sugerisao da bi Iran mogao da načini ustupke i u oblasti većeg obogaćenja uranijuma, što je jedna od ključnih zabrinutosti Zapada.

"Ukoliko Zapad želi da preduzme mjere za izgradnju povjerenja, treba ih započeti u oblasti sankcija jer taj postupak može ubrzati postizanje dogovora. Ako postoji dobra volja, onda se taj proces lako može usvojiti i mi smo spremni da riješimo sva pitanja veoma brzo i jednostavno, čak i na sastanku u Bagdadu", rekao je Salehi misleći pri tom na drugu rundu pregovora sa svjetskim silama zakazanim u glavnom gradu Iraka za 23. maj.

Salehi je prvi sastanak sa pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN i Njemačkom, održan tokom vikenda u Istanbulu, ocijenio kao pozitivan i konstruktivan.

Razgovori su bili u zastoju skoro godinu dana i tokom tog perioda SAD i EU su pojačale sankcije Iranu za koji sumnjaju da pokušava proizvesti atomsko naoružanje, što Teheran negira.

Salehi je naglasio da će Iran uvijek polagati pravo na obradu uranijuma u miroljubive svrhe, ali da možda postoji prostor za kompromis o obogaćenju uranijuma višeg stepena.

Prema njegovim riječima, obogaćenje uranijuma je pravo Irana, ali može se pregovarati o načinima nabavke urana sa različitim nivoima obogaćenja.

Iran tvrdi da mu je potreban uranijum obogaćen sa 20 odsto čistoće za medicinski istraživački reaktor, ali mnoge zemlje smatraju da je uranijum obogaćen do tog nivoa opasan korak ka 90 odstotnom obogaćenju koje je potrebno za proizvodnju bombe.
XS
SM
MD
LG