Dostupni linkovi

Šeks: Merčep figurirao kao vođa postrojbe u Pakračkoj Poljani


Vladimir Šeks posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da je Tomislav Merčep "figurirao" kao neformalni lider i vođa pričuvne postrojbe MUP-a, ali da nije bio imenovan zapovjednikom niti je imao takav čin.

Šeks je kazao da saznanja o slučaju Pakračka Poljana ima iz medija te uvida u spis dok je bio javni tužitelj od 10. travnja do 10. kolovoza 1992., a prije toga nije nije imao nikakvih službenih ni neslužbenih informacija.Na pitanje je li mu poznato da su na području Pakračke Poljane bili uhapšeni i zatočeni civili, kazao je da je kao javni tužitelj iz spisa crpio takve informacije.

Ispričao je da je početkom kolovoza 1991. imenovan za predsjednika regionalnog kriznog štaba za istočnu Hrvatsku u koji je predsjednik države Franjo Tuđman postavio i Tomislava Merčepa kao sekretara obrane za Vukovar.

Tvrdi da sva saznanja o Merčepovoj ulozi od ljeta 1991. do imenovanja na dužnost javnog tužitelja ima samo iz medija, ali ne i iz "neposrednog političkog života".Merčepa je upoznao sredinom 1989. kada je bio "ključna figura u osnivanju HDZ-a u Vukovaru".

U slavonskoj i vukovarskoj javnosti Merčep je predstavljan kao značajan simbol.
Iz medija je doznao da je Merčep bio na području Gospića i Pakračke Poljane.


Šeks je kazao da kod njega nitko nije intervenirao radi neke uhićene osobe na području Pakračke Poljane.

Suđenje Merčepu, optuženom da je kao zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a odgovoran za ratni zločin protiv srpskih civila, nastavlja se sutra kada bi trebao svjedočiti bivši šef Službe za zaštitu ustavnog poretka (SZUP) Smiljan Reljić.
XS
SM
MD
LG