Dostupni linkovi

File: Poglavlja 23 i 24 ćemo prva otvoriti, a posljednja zatvoriti


Komesar za proširenje Evropske unije Štefan File je kazao, na brifingu za novinare u Bratislavi, da je optimista što se tiče mogućnosti da Crna Gora dobije datum za otvaranje pregovora u junu.

To nije moja ambicija, to je realnost zasnovana na rezultatima koje je Crna Gora postigla. Naravno, odluka zavisi od zemalja članica, ali smatra da je Crna Gora dosta pokazala – kazao je File.

File je objasnio da je posebno ponosan na činjenicu što se u proces evropskih integracija u velikoj mjeri uključio nevladin sektor. Međutim, prema riječima evropskog komesara za proširenje, Crnu Goru očekuje par godina „teških“ i za EU potpuno novih pravila pregovara. File je precizirao da Evropska unija zahtijeva od Crne Gora da počne pregovore od 23. i 24. poglavlja, jer je to najbolji način da što bolje završi pregovarački proces.

Dobili smo potvrde od diplomata iz Srbije i Makedonije da će i oni na ovaj način voditi pregovore. Brojni su razlozi ovakve odluke. Prvi i najjači je taj da više nećemo dozvoliti, kao što je to bio slučaj sa Bugarskom i Rumunijom, da i nakon ulaska zemalja u EU traje proces skrininga. Želimo da uđu države koje su spremne i u tom smislu Bugarska i Rumunija nijesu najbolji primjer, rekao je evropski komesar.

"S druge strane, važno je naglasiti da će poglavlja 23 i 24 biti prva koja će se otvoriti i posljednja koja će se zatvoriti. Ranije smo tokom otvaranja pregovora imali listu zahtjeva koje smo samo štrikirali kada bismo završili posao. Sada će to biti drugačiji proces. Evropska komisija će biti mnogo više involvirana oko svakog detalja i pri otvaranju svakog poglavlja ćemo tražiti mapu puta kako da se to riješi" – kazao je File novinarima iz regiona, tokom GLOBSEC samita.
XS
SM
MD
LG