Dostupni linkovi

HDZ, Sanader i Maček poriču krivnju, ostali priznali punjenje HDZ-ovog "crnog fonda"


Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader rekao je da se ne osjeća krivim za optužbe u slučaju Fimi medija, isto je saopštila njegova bivša stranka i glasnogovornik Ratko Maček, dok je ostalo četvoro optuženika priznalo da su državnim novcem punili HDZ-ov "crni fond".

Za razliku od Sanadera, Mačeka i predstavnika HDZ-a Damira Sesvečana krivnju su, nakon što im je pročitana USKOK-ova optužnica, priznali bivši stranački rizničar Mladen Barišić, blagajnica Branka Pavošević, vlasnica marketinške agencije "Fimi media" Nevenka Jurak te predstavnica njene tvrtke Marica Ivanković koja na sudu zastupa "Fimi mediju" kao pravnu osobu.

"Optužnica je konstruirana i ne smatram se krivim po niti jednoj točki", kazao je prvooptuženi Sanader, koji je prije nekoliko dana ustvrdio da je riječ o politički motiviranom procesu.

U optužnici, čiji je sažetak pročitala zamjenica ravnatelja USKOK-a Željka Mostečak, Sanadera se tereti da je od kraja 2003. do srpnja 2009. povezao ostale optuženike s namjerom ilegalnog financiranja HDZ-a i stjecanja osobne koristi.

Tvrdi se da su skupinu na početku činili Barišić, Maček i Pavošević te da im se 2004. na Barišićev prijedlog pridružila Nevenka Jurak koja je za izvlačenje novca iz svoje tvrtke "Fimi media" angažirala Anitu Lončar-Papeš i Bojana Dimića. Oni su prije suđenja priznali krivnju i nagodili se s tužiteljstvom.

U uvodnom govoru tužiteljica Mostečak je kazala da će tijekom postupka svim optuženicima dokazati inkriminacije.
XS
SM
MD
LG