Dostupni linkovi

Piratska partija prvi put u odborničkim klupama u Austriji


Pirati u Austriji krenuli su u osvajanje mesta u politici, ulaskom u skupštinu grada Insbruka, pošto su na jučerašnjim izborima u tom gradu prešli cenzus.

U gradu koji broji oko 120.000 stanovnika održani su lokalni izbori i prvi put direktni izbori gradonačelnika. Ovo su bili prvi veći izbori nakon duže pauze bez glasanja u Austriji, pošto su poslednji put na birališta izašli stanovnici pokrajine Štajerske 27. oktobra 2010.

Prema preliminarnim rezultatima, Narodna partija (OVP) je uspela da osvoji prvo mesto, nakon što je na prethodnim izborima bila samo četvrta snaga u ovom gradu, koji je ujedno i glavni grad pokrajine Tirol.

OVP je dobila glasove na uštrb "sestrinske" liste "Za Insbruk" (FI) i time je sa 21,7 odsto ispred ove liste koja je dobila 20,8 odsto glasova.

Inače, iz redova FI je aktuelni gradonačelnik, ali kandidat ove stranke Kristine Opic-Plerer nije uspela da osvoji izbore u prvom krugu, pa će morati da se za dve nedelje bori protiv Kristofa Placgumera iz OVP.

Desničarska Slobodarska partija (FPO), koja je svojim plakatima sa sloganom protiv Marokanaca gotovo izazvala pogoršanje odnosa Austrije i Maroka, uspela je da poveća broj glasova sa pet na 7,9 odsto.

Socijaldemokratska partija (SPO) je glavni gubitnik glasanja u Tirolu, koji veži za tvrđavu demohrišćana u Austriji, pošto je dobila svega 14,8 odsto glasova, a na prethodnim izborima imala je 19,7 odsto.

Zeleni su uspeli da zadrže svoju poziciju sa 18,8 odsto glasova. Ono što je veoma zanimljivo jeste da je jedna nova stranka "Pirati" uspela da pređe cenzus i uđe u skupštine grada.

"Pirati", za koje se računa da će učestvovati i na parlamentarnim izborima, koji bi trebalo da se održe iduće godine, osvojili su četiri odsto glasova, a Aleksander Ofer biće prvi "pirat" koji će se naći u odborničkim klupama u Austriji.

U odborničke klupe na izborima u Insbruku nisu uspeli da uđu Savez penzionera (2,7 odsto) i Komunistička partija (1,4 odsto). Odziv birača na lokalnim izborima u Insbruku bio je svega 49,7 odsto, nakon što je 2006. bio na 57,8 odsto.
XS
SM
MD
LG