Dostupni linkovi

OEBS pozdravio oslobađanje beloruskog opozicionog lidera


Zamenik irskog premijera Eamon Gilmor, koji predsedava OEBS-u, pozdravio je danas pomilovanje i oslobađanje beloruskog opozicionog lidera Andreja Sanikova i pozvao predsednika te zemlje Aleksandra Lukašenka da pusti iz zatvora sve preostale političke protivnike.

"Ovo su odlične vesti za Sanikova, njegovu porodicu i priajtelje, ali sam i dalje zabrinut za sudbinu ostalih političkih protivnika koji se nalaze u zatvoru, a pre svega bivšeg predsedničkog kandidata Nikolaja Statkeviča", poručio je on.

Gilmor je pozvao predsednika Lukašenka da nastavi tim putem i oslobodi sve preostale opozicione lidere iz zatvora, navedeno je u saopštenju OEBS-a.

Sanikov, bivši zamenik ministra spoljnih poslova, juče je pomilovan i pušten na slobodu posle više od godinu dana provedenih iza rešetaka.

On je bio protivkandidat predsedniku Aleksandru Lukašenku na kontroverznim izborima 2010, na kojima je aktuelni šef države trijumfovao sa blizu 80 odsto osvojenih glasova.

Opozicioni lider je uhapšen pošto se policija brutalno obračunala sa demonstrantima, koji su tražili poništavanje izbora smatrajući da su oni pokradeni.

U maju prošle godine, Sanikov je osuđen na pet godina zatvora zbog organizovanja masovnih nereda.

U neredima nakon predsedničkih izbora u Belorusiji uhapšeno je sedam Lukašenkovih protivkandidata, od kojih se još samo Nikolaj Satkevič i dalje nalazi u zatvoru.
XS
SM
MD
LG