Dostupni linkovi

USAID: Smanjenje broja projekata pomoći Pakistanu


Sjedinjene Američke Države će značajno smanjiti broj projekata pomoći u Pakistanu, što je deo reformskih poteza sa ciljem boljeg raspredjivanja te pomoći, vredne više milijardi dolara, rekao je šef američkog USAID-a Radživ Šah.

Ukupna količina civilne pomoći ostaće nepromenjena, ali se SAD nadaju da će reorganizacijom dobiti bolje i vidljivije rezultate, koji će osvojiti srca stanovništva u Pakistanu, zemlji gde je antiameričko raspoloženje izuzetno izraženo, izjavio je šah.

Većina američke pomoći je do pre dve godine odlazila vojsci. Potom su SAD pokrenule program civilne pomoći u vrednosti od 7,5 milijardi dolara, sa namerom da poprave ugled Amerike kod pakistanskog stanovništva i pridobiju veću podršku vlade u Islamabadu za borbu protiv talibana i Al Kaide.

Bez obzira što je iz te pomoći potrošeno 2,6 milijardi dolara, narodna podrška Americi ne samo što se nije povećala nego se - smanjila, s obzirom da su se odnosi izmedju dve zemlje pogoršali.

Veruje se, takodje, da delovi pakistanske vlade i dalje podržavaju islamske ekstremiste koji ubijaju američke vojnike u susednom Avganistanu.
XS
SM
MD
LG