Dostupni linkovi

Kameron se založio za ukidanje sankcija Mjanmaru


Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je danas da treba ukinuti ekonomske sankcije protiv Mjanmara kao znak podrške promjenama koje se dešavaju u ovoj zemlji.

Britanski premijer ovo je izjavio poslije sastanka sa liderom demokratske opozicije u ovoj zemlji Aung San Su Ći. Ona je pozdravila njegov poziv i rekla da će suspendovanje sankcija "ojačati snagu reformista", prenio je BBC.

Kameron je prvi zapadni lider koji je posjetio Mjanmar od uspjeha stranke Su Ći na djelimičnim parlamentarnim izborima i ujedno prvi britanski premijer koji je ikada posjetio ovu zemlju.

Kameron se prethodno sastao sa predsjednikom Tenom Seinom i rekao da vlasti treba da pokažu da su koraci ka demokratiji "nepovratni".

Mjanmarom je skoro pola vijeka vladala vojna hunta koja je gušila svako disidentsko djelovanje i imala apsolutnu vlast. EU, SAD i druge zemlje zbog toga su uvele sankcije.

Kameron je opisao Su Ći, dobitnicu Nobelove nagrade za mir, kao "blještavi primjer za ljude koji teže ka slobodi". Ona je provela ukupno 15 godina u kućnom pritvoru zbog zalaganja za demokratske promjene.

Postavljanje civilne vlasti u martu 2011. godine i provođenje serije reformi, uključujući oslobađanje nekoliko stotina političkih zatvorenika, pokrenulo je spekulacije o tome da je višedecenijska izolacija ove zemlje blizu kraja.

Kameron je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Su Ći rekao da embargo na prodaju oružja Mjanmaru treba da ostane na snazi, ali da treba suspendovati, a možda i ukinuti ostale sankcije.
XS
SM
MD
LG