Dostupni linkovi

Vrhovni sud Holandije: UN imaju imunitet od gonjenja za Srebrenicu


Vrhovni sud Holandije presudio je da UN imaju imunitet od gonjenja, čime je odbačena tužba Udruženja "Majke Srebrenice" da pred holandskim sudovima svjetsku organizaciju prozovu za odgovornost za genocid u Srebrenici.

Srpske snage su u julu 1995. ubile oko 8.000 muškaraca iz Srebrenice, koja je bila pod zaštitom UN.Većina je ubijena u grupnim egzekucijama, a njihova tijela su sahranjena u masovnim grobnicama.

Holandske trupe u okviru mirovne misije UN bile su stacionirane u Srebrenici, i kako navodi agencija AP, u obrazlčoženju se navodi da nijesu imale dovoljno ljudi i naoružanja, i nisu intervenisale da zaštite civile.

Advokati oko 6.000 rođaka ubijenih civila rekli su da će taj slučaj prenijeti na Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.Oni su izrazili nezadovoljstvo presudom holandskog Vrhovnog suda, navodeći da ona pokazuje da "UN uživaju apsolutnu moć".

"To je neprihvatljivo iz političke, ljudske i pravne perspektive", naveli su branioci u saopštenju.

Vrhovni sud Holandije podržao je presude iz 2008. i 2010. nižih sudova koji su potvrdili imunitet UN koji proističe iz međunarodnih konvencija kojima je osnovana svetska organizacija.

Najviši sud Holandije je dodao da je pravna zaštita UN suštinska osnova njenih mirovnih operacija širom svijeta.

U odvojenom slučaju prošle godine, Apelacioni sud u Hagu presudio je da je država Holandija bila odgovorna za smrt tri Muslimana ubijena u Srebrenici i naredila vladi da obešteti njihove rodjake.
XS
SM
MD
LG